2018. április 26., csütörtök

CSABAI MÁRK ÉS VIDEÓI



Ebben a beszámolómban Csabai Márk videóiról szeretnék mesélni Nektek. 
Előtte azonban néhány szót ejtenék a vlogolásról, bevezető jelleggel, tapasztalataimra támaszkodva.
vlogolás széles körben elterjedt mostanában, hozzáállásom a műfajhoz többnyire változó, mert láttam már nagyon jó minőségű, elsőosztályú, valóban humoros videókat, viszont nagyon sok olyannal is találkoztam, melyeken érződik a muszáj hatása. Az összecsapott, csupán figyelemfelkeltés céljából készült videóknak nem látom túl sok értelmét. Sokan sajnos félreértik a vlogolás lényegét. Egyáltalán nem hátrány, ha egy videónak  a hosszától függetlenül – van normális története, eljut valahonnan valahova, és be is tudjuk fogadni a tartalmát, nem pedig csak úgy lóg a levegőben, mindenféle értelem nélkül. A humor is veszélyes terep, sok buktatót tartalmaz, épp ezért meg kellene találni az arany középutat, aközött ami valóban vicces és szórakoztató, és aközött, ami már átcsúszik az ízléstelen és úgynevezett égő kategóriába. Számos vloggernek ez sajnos nem sikerül, sokadik nekifutásra sem.  Ez az én tapasztalatom. Az idétlen bohóckodás és erőltetett poénok nem tesznek jót az előadásnak.
Szerencsére annyira nem elszomorító a helyzet, sok színvonalas előadás is akad vlog-vonalon, gondolok itt Szirmai Gerely vagy Dancsó Péter munkáira. Ők már vérprofik. 
A napokban ismerkedtem meg Csabai Márkkal és néhány videójával: A hatlövetű című regénye kapcsán; először egy bloggereknek szóló felhívás keretében, utána pedig végighallgattam egy privát cset-beszélgetést, mely Matt Damon és Márk között zajlott. Erre az utóbbira még részletesebben is kitérek, de előbb azt szeretném meghatározni, hogy Márk videói melyik kategóriába tartoznak: a 'szerintem van benne spiritusz, alig várom a következőt, csak így tovább', vagy a borzasztóan erőltetett, 'inkább többet, ne, kérlek' halmaz az övé. Abszolút az előbbi. Az intró és a zene első látásra-hallásra megtetszett. Látszik, hogy az alkotó” nem sajnálta az időt a megtervezésre. Ha már belevágok valamibe, az legyen színvonalas. Ezt éreztem mindvégig. Humor? Igen, azzal is találkozhatunk, nem is csak nyomokban. Pikáns, de mégis csattannak a poénok. Engem meggyőzött, szóval már teljesen biztos, hogy felveszem olvasmányaim listájára a könyveit. Ha a videói ilyen szórakoztatóak, akkor az írásai sem okozhatnak csalódást.
Szerencsésnek tartom magam abból a szempontból, hogy sok írót ismerek, a könyveik, novelláik, visszatükrözik személyiségüket. A videóval sincs másképp. Csabai Márk szerintem nagyon jópofa, közvetlen, és őszintén válaszol a kérdésekre, még akkor is, ha néha lecsabázzák. A 10 kérdés a Hatlövetűvel kapcsolatban  majdnem 10 perces – szösszenetből megtudunk sok mindent, többek között azt, hogy A hatlövetű közel 3 Oreo vastagságú, ami azért nem semmi, igaz? Márk a bugyuta kérdésekre, a szövegértési nehézségekre is képes normálisan reagálni.

Nagyon jó ötletnek tartom a kérdezz-felelek ilyen formáját azok számára, akik meg tudnak birkózni a feladattal. Márk kitűnőre vizsgázott, így várjuk az újrázást! Biztosan rengeteg kérdés érkezik regényei kapcsán, úgyhogy hajrá! Lájk a folytatásra! És most vissza az interjúhoz. A képzeletbelihez, amin sokat mosolyogtam. Nagyon jól megszerkesztett, gondolok itt a zenei betétre, vágásokra.

Márk  véleményem szerint – legjobb videójában Matt bájosan elcseveg a készülő adaptációról a szerzővel.
Jöjjön egy kis összefoglaló: Örömmel értesülünk arról, hogy Matt nagyon élvezi a regényt, kezd is  kicombosodni a röhögéstől, néha ugyan beletörik nyelve a csavaros magyar mondatokba, de mégis besír rajtuk, mert annyira jók. A főhős ugyan nehéz eset, de megformálható. A színész sajnálja, hogy élőben nem ismerheti, ezért szomorúbb is, mint Füles, a seggébe tűzött rajzszög miatt. Látszik, hogy élet írta történet, és nem egy divatmunka. Őszinte, fantasztikusan szarkasztikus.  A kis ízelítőből láthatjuk, hogy Márk tud bánni a szavakkal, a poénok összeszedettek, és ott durrannak, ahol szükséges. Biztosra veszem, hogy ez a könyveire is jellemző. Nem szeretném szó szerint idézni az egész videót, inkább nézzétek meg, és alkossatok véleményt róla Ti magatok! Aztán ha már ez megtörtént, egy füst alatt A hatlövetűt is elolvashatnátok. Így lesz teljes a kép. Márk  és egyáltalán nem Csaba  stílusa szerintem könnyen befogadható, nem kell nehéz falatként rágódnunk a szavain.
Más hangvételű videói is készültek, ezek lényege nem a humorban gyökeredzik. Felhívás jellegüknél fogva egy adott eseményre fókuszálnak. Márk is csatlakozott a Kildara  Segítünk! programjához egy ilyen videóval. Köszönjük!

Én azt mondom, hogy tehetséges a srác, legyen szó blogról, vlogról vagy regényről. Örülök, hogy megismerhettem a munkásságát, remélem, a közeljövőben egy írásáról is tudok Nektek értékelést hozni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése